Loslaten

Geplaatst door admin 1 Comment

Loslaten

Loslaten die traditionele en collectieve gedachten van eeuwige trouw, door weer en wind en tot de dood ons scheidt…

Afzetten die oogkleppen. Mensen veranderen, soms groei je samen in dezelfde richting maar vaker groei je afzonderlijk van elkaar en zit je niet meer op dezelfde golflengte.. That’s life!

Loslaten is verdomd moeilijk, ik kan er over mee praten. Het was ook een item in een van de vele opleidingssessies  bij het Jungiaans Instituut in Nijmegen. Loslaten lijkt een veilig item en zo simpel; de eerste reactie die je krijgt als je aangeeft dat je niet kan loslaten is: gewoon dóen! Maar ja, hoe komt het dat de één daar (schijnbaar) geen moeite mee heeft en de ander wel?

Het antwoord ligt in jezelf. Mijn eigen archetypen bij degene die ik van nature ben (zonder masker etc.) zijn de leider en de oermoeder. En ja, inderdaad, dat niet kunnen loslaten komt bij de oermoeder vandaan.

Het zorgzame vrouwelijke, beter gezegd het overbezorgde..De verantwoordelijkheid van de ander op je nemen. Dit komt natuurlijk in bepaalde situaties in conflict met het mannelijke archetype, de leider. De leider staat voor verantwoordelijkheid maar ook voor het ego, dus voor jezelf kiezen. Maar, hoe los je deze innerlijke strijd nu op? Hoe kan je daadwerkelijk rust vinden?

Om antwoord hierop te krijgen moet je nog verder kijken in de innerlijke energieën. Een zoektocht ondergaan naar de werkelijke vraag, want loslaten is slechts een item, iets wat aan de oppervlakte ligt, namelijk in je bewustzijn. In het onderbewuste spelen zaken mee zoals ervaringen vanaf het moment van conceptie. Wat is er gebeurd dat het zo’n rol speelt in je onbewuste handelingen?

Hierbij spelen ook andere zaken een rol zoals je schaduwzijde, je gezicht naar de buitenwereld en ook energieën waar je totaal onbewust van bent (dissociatie).

Wat vaak naar voren komt is dat loslaten, hoe vreemd ook, vaak in verbinding staat met angst; om precies te zijn bindingsangst. En angst is onze grootste activator. Dus wat doen we met die angst, de angst dat een ander ons verlaat als we ons helemaal geven? We maken het uit!

De oplossing voor alles is kennis en liefde. Leer jezelf kennen beste mensen en leer van jezelf te houden! We hebben immers allemaal onze mooie en minder mooie zijde.

Lao-Tze: “Leer de wereld te begrijpen door naar binnen te kijken en je zult toegang hebben tot ware en authentieke kennis; leer de innerlijke wereld te begrijpen door naar buiten te kijken en je zult toegang hebben to ware en authentieke kennis.

Wanneer ware en authentieke wijsheid en ware en authentieke kennis zich mengen, zul je een wijze kracht aan het werk zien en weten hoe deze te gebruiken.”

Louise Grasmeijer
Jungiaans coach

Categories: Uncategorized

Comments are closed.

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Belangrijke berichten

Werkelozenblues

Werkelozenblues Kruip eens in de huid van een langdurig werkloze....... “Het lukt ...

Loslaten

Loslaten Loslaten die traditionele en collectieve gedachten van eeuwige trouw, door ...

Sollicitatietraining

  4LifeCoaching gaat On The Road Dé sollicitatietraining voor mensen die van ...