Pesten op het werk

Geplaatst door Louise Reacties uitgeschakeld voor Pesten op het werk

Pesten op het werk

Je denkt misschien dat wijsheid met de jaren komt, maar dat is niet per se waar.

‘Volwassenen’ zijn prima in staat om zich als kleuters en miskende tieners te gedragen. Pesten op het werk is dan ook iets dat in de ‘volwassen’ wereld gewoon voorkomt en doorgaat.

Op het werk komt het nog steeds voor. Vaak gesteund door de manager die het aan lef, middelen en inzicht ontbreekt om het in goede banen te leiden.

Iemand wordt buitengesloten, genegeerd, informatie wordt achter gehouden, men wordt gekleineerd, bedreigd en soms ook zelfs fysiek mishandeld. Jaarlijks stromen er slachtoffers van pesterijen op de werkvloer de ziektewet in en komen afgebrand en overspannen thuis te zitten.

Hoe kan dit? Hoe kan het dat zoveel volwassenen bij elkaar dat oké vinden? Welke boodschap geven we daarmee?

Los van deze vragen is het natuurlijk ook interessant om de dynamiek eens beter te bekijken. Wat gebeurt er?

Er is een slachtoffer dader – dynamiek / contract.
Energetisch is er een contract. Onbewust wordt er in deze dynamische dans iets besproken en bevestigd, iets uitgewerkt en dienen beiden partijen ergens los van te komen. Slachtoffer en dader sluiten een contract. Geen slachtoffer zonder dader en visa versa.
Wat zit er in dat contract dat zich uit in het doen en ondergaan van pesterijen?

Macht – Onmacht / Slachtoffer – Dader

Het hele team is er onderdeel van. Hoe zijdelings je er ook bij ‘betrokken’ bent, zolang je niets doet, ben je er een onderdeel van. Dader doordat je toeschouwer bent. Hoe moeilijk het ook is het is, het is belangrijk dat men met elkaar in gesprek komt. Wat bezielt volwassenen die kinderen opvoeden om zelf zulk bully gedrag nog te vertonen? En waar zijn de slachtoffers nog mee verbonden, want waarom krijg jij dit op je pad en niet je buurman of buurvrouw. Iets in je systeem gaat de dans aan met de dader? Het is wederzijds, onderzoek het. Hoe pijnlijk ook het biedt je de mogelijkheid om uit deze situatie te komen.

Met de ander kun je niet veel, met je zelf des te meer.

Los jouw deel van het contract zo snel mogelijk op. Hetzelfde geldt voor de dader.
Wat je ook wel eens ziet, is dat iemand de collectieve schaduw draagt. Al dat wat in onszelf afgewezen wordt (vooral gelinkt aan slachtofferschap) wordt op de gepeste persoon geprojecteerd.

Uitgaande van zielsprocessen hebben de meeste van ons nog aardig wat slachtoffer en dader energie bij ons. Deze oude vaten worden wakker zodra de dans begint.

Als organisatie en manager zijnde, is het je taak om direct in te grijpen en een veilige omgeving te faciliteren, waarin dit op een juiste manier uitgewerkt kan worden. Dit soort dynamiek verziekt je bedrijf en drijft je op kosten.

Het bedrijf is een lichaam deze energie erin is niet goed voor het bedrijf, het team en alle betrokkenen. Ieder zal zijn verantwoordelijkheid in dit proces moeten nemen. Het is dus ook in ieders belang dat er aan een oplossing gewerkt wordt.

TIP

Wanneer je gepest wordt vraag dan zo snel mogelijk om hulp en om een vertrouwenspersoon. Bouw een dossier op. Maak melding, betrek je manager erbij en zorg dat alle afspraken op papier staan. Dring aan op actie.

Als je pest: stop hiermee en vraag zo snel mogelijk om hulp en om een vertrouwenspersoon. Wat maakt het dat je een ander wilt kwetsen? Ben je je bewust van wat je doet? Wat projecteer je op degene die jij pest?

Als je toekijkt: vraag dan zo snel mogelijk om hulp en vertrouwenspersoon. Het is in ieders belang dat dit opgelost wordt. De vertrouwenspersoon kan je hierbij helpen.
Kom in actie, door toe te kijken draag je bij.

Choicez biedt oplossingen. Informeer naar de mogelijkheden en neem contact op.

Chantal van den berg

Categories: Uncategorized

Comments are closed.

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Belangrijke berichten

Werkelozenblues

Werkelozenblues Kruip eens in de huid van een langdurig werkloze....... “Het lukt ...

Loslaten

Loslaten Loslaten die traditionele en collectieve gedachten van eeuwige trouw, door ...

Sollicitatietraining

  4LifeCoaching gaat On The Road Dé sollicitatietraining voor mensen die van ...