Het belang van feedback geven.

Geplaatst door Louise Reacties uitgeschakeld voor Het belang van feedback geven.

Het belang van feedback geven.

Feedback geven is belangrijk omdat je aangeeft wat je dwars zit, wat je niet goed vindt gaan of dat iemand het fantastisch doet. De ander weet precies waar hij dan aan toe is of dat wat hij/zij doet de ander bijvoorbeeld irriteert en kan daarop reageren. Als je geen feedback geeft zal de ander doorgaan met dat bepaalde gedrag en gaat het met jouw emoties van kwaad tot erger.

Een voorbeeld: iemand komt altijd te laat en je zegt er nooit iets van, ondanks dat je het vervelend vind. De keer daarna zegt die persoon zijn afspraak af om hem vervolgens later weer door te laten gaan. Je ergernis neemt toe. Dan komt hij vervolgens weer te laat. Je explodeert! Diegene krijgt lading van verwijten over zich heen, terwijl hij zich er helemaal niet bewust van was dat het jou ooit heeft geïrriteerd. Je zei er immers niets over! Hoe eerlijk is dat?

Of op je werk;  jij bent altijd degene die aan het einde van de dag de boel opruimt. Je zegt er nooit iets van, terwijl je denkt dat een ander dit ook wel een keer mag doen. Dan komt er een dag dat je geen tijd hebt om het te doen. De dag daarna zegt iedereen er wat van. Dit maakt je woedend; hoe durven ze!! Zij doen het nooit en doe jij het een keer niet, dan valt iedereen erover.

Wat je vergeet is dat het een gewoonte is geworden en iedereen aanneemt dat jij het standaard doet. Jij had eerder moeten zeggen dat jij vind dat jij niet alleen verantwoordelijk bent voor de troep aan het einde van de dag maar dat het ieders verantwoordelijkheid is en dat iedereen zijn steentje moet bijdragen.

Feedback geven is goed. Je geeft daarmee je eigen grenzen aan wat je wel goed vindt en wat niet. Een ander kan onmogelijk je grenzen zien dus ben jij de enige persoon in de wereld die dat kan doen.

Heel simpel eigenlijk,maar waarom doen zo weinig mensen dat dan?
De meeste mensen willen aardig gevonden worden, bij een groep horen, of omdat ze bang zijn (angst is onze grootste motivator), gaan ze over hun grens en doen ze dingen die ze eigenlijk niet willen doen of ervaren. Ze accepteren dit en ondergaan het gedrag van de ander of het werk. En dit gaat ten koste van je innerlijke rust en van een klein iets wordt het een gigantische zaak voor je.

Maar is het zo erg om aan te geven dat je iets niet graag doet of niet leuk vindt? Nee, totaal niet. De ander weet waar hij aan toe is en kan altijd nog om uitleg vragen. Het is juist zo dat als jij alles gewoon altijd accepteert men het ook gewoon gaat vinden.
Jij vind het toch wel goed.

Je grenzen aangeven is prima en niemand zal je daar door minder aardig vinden. Feedback geven zegt iets over jou en minder over de ander. Het geeft aan wat jij belangrijk vindt vanuit jouw belevingswereld.

Echter: ook positieve feedback geven zijn we niet gewend. We zeggen zo weinig wat we goed vinden aan/van de ander. Bijvoorbeeld gewoon een compliment als iemand er goed uit ziet. Het doet zoveel goed. Je praat vanuit je eigen IK en dat kan en mag niemand je kwalijk nemen.

Geef vaker feedback over wat je niet leuk vindt en wees concreet en doe het rechtstreeks. Geef daarbij ook tips hoe het anders kan. En aan degene die deze feedback ontvangt, beschouw het als een kado. Iemand neemt juist de moeite om jou aan te geven wat niet leuk is of wat je beter anders kan doen. Je kunt er dan wat mee of negeer het. Dat is aan jou.

Als je elkaars grenzen kent kan je deze accepteren en hoeveel ergernissen zou dit besparen? Hoe gelukkiger zal je niet zijn zonder die opgekropte woede in je?

Geef feedback, hou het niet voor jezelf, dat is niet goed voor je eigen ik en het is eerlijker naar de ander toe.

Jij hebt de controle!

Categories: Uncategorized

Comments are closed.

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Belangrijke berichten

Werkelozenblues

Werkelozenblues Kruip eens in de huid van een langdurig werkloze....... “Het lukt ...

Loslaten

Loslaten Loslaten die traditionele en collectieve gedachten van eeuwige trouw, door ...

Sollicitatietraining

  4LifeCoaching gaat On The Road Dé sollicitatietraining voor mensen die van ...